Gable Roelofsen (Zeist, 1982) is een acteur, zanger, regisseur, schrijver en (muziek)theaterproducent / creatief producent van Nederlands-Indische afkomst. Hij genoot zijn opleiding aan de Toneelacademie Maastricht, Lincoln Center Theater directorslab New York City, Hij rondde een artistiek onderzoek af naar innovatie in het veld van opera en hedendaags muziektheater aan de Posthogeschool voor Podiumkunsten APT-Apass in Belgie. In 2015 voltooide hij de operamanagement Course van de koepelorganisatie Opera Europa.
Via het Europese netwerk van opera academies (ENOA) heeft hij dankzij ondersteuning van Nationale opera en ballet zich verder kunnen ontwikkelen door projecten met Muziek Lod Gent en de workshop Opera and Creation van het Festival d'Aix en Provence. (Waar hij les kreeg van o.a. Katie Mitchel, Martin Crimp, Robert Carsen, Fabio Vacchi en Peter Sellars).
Hij speelde in stukken van Shakespeare, Molière, Tsjechov maar speelde evengoed ook theaterteksten van Ravenhill, Pinter, Enzensberger, Passolini en Eric Emmanuel Schmidt. Hij tourde in de musical Jungleboek in de hoofdrol van Mowgli. Op camera was hij o.a te zien in VPRO’s villa achterwerk, hotnews.nl, de serie Stellenbosch en in de film Ver van Familie.
Zijn werk als acteur bracht hem naar theaters en gezelschappen als; Toneelgroep Amsterdam, Orkater, La Mamma experimental theatre, Bat Theater Berlin, Teatro del la Pergola Firenze en Teatro de la Abadia Madrid.
Hij studeerde zang bij Daniela Bernoulli, Dennis Wilgenhof, Kirsten Schotteldreier en Burckhard Fritz. Hij zong oa de rollen van Toby in Stephen Sondheim’s Sweeney Todd bij De Nederlandse Reisopera en de hoofdrol van Sjarikmans de hond in de kinderopera Hondenhartje bij Nationale opera en ballet. Verder was hij samen met Doris Baaten een zingende side kick van Sanne Wallis de Vries in haar kerstprogramma Kerst in de Kleine Comedie. Hij zong concertprogramma’s voor de Reisopera waarin hij oa materiaal van Sondheim, Berstein en Brecht / Weill zong, materiaal dat hij tot specialisme gebied beschouwt.
Als (toneel) schrijver en librettist leerde hij van Charles Mee jr, Ko van Den Bosch, Willem Bruls en Neske Beks.
Hij volgde regie-masterclasses bij Johan Simons en Alain Platel. Was invited young artist bij Holland Festival en was regie-assistent van Paul Koek.
Hij schrijft, regisseert en performt bij het mede door hem opgerichte muziektheater platform Het Geluid Maastricht. Zijn toneelstukken Wesendonck Lieder Heute en Malta werden vertaald in het Duits en het stuk Life is too good to be true werd vertaald in het Engels na de winst van de Dioraphte best of Amsterdam fringe award en vervolgens 50 keer gespeeld op plekken over de hele wereld. De Engelse vertaling van zijn toneeltekst Gedeelde Kamers werd gemaakt in opdracht van London City University en The Gate Theatre.
Het Geluid werkte o.a. samen met co -productie-partners zoals Veenfabriek en het Brusselse operahuis La Monnaie/De Munt, Concertgebouw Brugge, evenals festivals zoals European Operadays and Operadagen Rotterdam. Maar ook met gezelschappen zoals Muziektheater Transparant, Neue Vocal Solisten Stuttgart, Het Doelen kwartet en Gamelan Ensemble Gending. En recent met oa musiktheatertage Wien, Rummlingen Festival Zwitserland, Opera Bergen Noorwegen, Asko Schoenberg ensemble, theater de Krakeling en het Amsterdams Andalusisch orkest. Bij Nationale Opera en Ballet ontwikkelde en regisseerde hij samen met zus Romy Roelofsen de nieuwe opera The Shell Trial.
Hij co-regisseerde met haar Bizet's/Brook's La tragedie de Carmen bij de Reisopera, regisseerde producties van Schoenberg's Erwartung and Messiean's Harawi bij het Euregionaal Opera en muziektheaterfestival. Zij wonnen de internationale Berliner Opernpreis in 2016 en de lokale Prins Bernhard Cultuurfonds-inspiratieprijs Limburg in 2015. Hij was genomineerd voor het Internationale Rolex mentor and protege-programma in 2011.
Hij heeft ervaring met het ontwikkelen van nieuwe muziektheater producties met componisten zoals Boudewijn Tarenskeen, Thanasis Deglianis, Salvador Breed, Monique Kruss en Annelies van Parys. Recent ontwikkelde hij producties samen met componisten als Ted Hearne, Ellen Reid en Wally Gunn.
Roelofsen schreef columns voor de Huffingtonpost en the artsblog of The Guardian maar ook artikelen en essay's voor vakbladen zoals Rekto-Verso en Theatermaker/ Theaterjaarboek en voor programmaboekjes van de Reisopera, La Monnaie/ De Munt en het Opera Forward festival. Van 2020 tot 2024 was hij redactielid van Theaterkrant. Hij volgde een essay cursus bij literair initiatief De Tank en publiceerde in NY magazine.
Hij was gastdocent in interdisciplinaire, sociaal- artistieke en (muziek) theaterpraktijken op plekken zoals Master dramaturgie van de Universiteit Amsterdam, iArts Maastricht, Das Theatre Amsterdam, de regie opleiding Amsterdam, Codarts Rotterdam, het internationale netwerk van opera academies (Enoa) en The Gate Theatre London.
Regisseerde twee voorstellingen met nieuwe technieken, virtual reality en drones voor het door hem ontwikkelde Reisopera Techtripfestival. De VR/ Mixed reality voorstelling Weltatem won 2 Dutch Game awards. Waarschijnlijk de eerste keer dat de Game industrie een operahuis vierde. De volkskrant noemde de voorstelling “Opera van de 21ste eeuw”. Hij ontwikkelde ook een robotica project voor de München Musik Bienale ism oa 4DSOUND.
Het Geluid maastricht specialiseert zich evengoed in innovatieve sociaal artistieke projecten waarvan Common Carnaval de bekendste is. Dit commoningproces waarin nieuwkomers en oude maastrichtenaren elkaar ontmoetten rond een tijdelijke carnavalsvereniging won de Willem de Vliegerpenning en De Charlamagnerpijs van het Europese parlement.
Eind 2018 maakten ze het project Common Chorale rond een bij en met de voedselbank gesticht koor dat speciaal voor hen gecomponeerde nieuwe hedendaagse muziek en klankkunst zingt. Hij regisseerde een voorstelling met teksten van zogenaamde Dreamers, illegaal in de VS aanwezige jongeren in de Bay Area/ San Fransisco. Samen met jeugdpsychiater Glenn Helberg en studio52nd maakten Gable voorstellingen rondom het koloniale heden, queer representatie en game en schermverslaving met de teksten van kinderen en jongeren. Deze documentaire methode die voortkomt uit maatschappelijke co-creatie leidt in 2025 tot een nieuwe opera rondom Brusselse families en queer gemeenschappen bij La Monnaie/ Munt. Dit mede dankzij het Fast Forward traject van het Fonds Podiumkunsten.
Gable was betrokken als theater curator van het Al Quds underground festival in oost Jeruzalem van 2009 tm 2012 waarin hij samenwerkte met oa Adelheid Roosen, Laura van Dolron, Naomi van der Linden en Merlijn Twaalfhoven. Hij was mede initiator van de vluchtelingen actie 24 uur onbegrensd in stadsschouwburg Amsterdam in 2015. Tijdens de acties tegen het beleid van Halbe Zijlstra was hij deel van Platform Ludlum en organiseerde hij rond de provinciale Statenverkiezingen de actie: Na de schreeuw nu de stem. Het Geluid werd in eigen regio onder andere bekend door nadat de hele cultuursector hun eigen inkomsten moesten verhogen ze een cultuur Frituur opende. Tevens heeft hij zich erg ingezet voor het openen van het gesprek over veilige werkomgevingen in de cultuursector als ervaringsdeskundige en opiniemaker.
Van 2013 tm 2019 was hij adviseur Theater bij de Raad voor cultuur en vanaf 2017 leidde hij bij de raad, als voorzitter de commissie die een toekomstadvies schreef over opera en muziektheater voor de minister van cultuur. Vanaf 2019 tot 2022 was hij bestuurslid van het vermaarde Asko-Schoenberg ensemble en Podium Mozaiek. Momenteel is hij lid van de raad van bestuur van Concertgebouw Brugge en voorzitter van The Need for legacy (een stichting die vergeten podiumkunstgeschiedenis opnieuw in het licht zet en nieuw onderzoek initieert). De stichting won recent zowel de code diversiteitsprijs als de proscenium prijs voor grote verdienste voor het theaterlandschap. Als voorzitter van deze stichting is hij ook lid van de directieraad van Podiumkunst.net.
Gable Roelofsen is ook gevraagd en te benaderen als consultant en moderator.
Toekomstige regie engagementen: Brussel, Philadelphia.