Mark

Gable Roelofsen (Zeist, 1982) is een acteur, zanger, regisseur, schrijver en (muziek)theaterproducent van Nederlands-Indische afkomst. Hij genoot zijn opleiding aan de Toneelacademie Maastricht, Lincoln Center Theater directorslab New York City, Hij rondde een artistiek onderzoek af naar innovatie in het veld van opera en hedendaags muziektheater aan de Posthogeschool voor Podiumkunsten APT-Apass in Belgie. In 2015 voltooide hij de operamanagement Course van de koepelorganisatie Opera Europa.

Hij speelde in stukken van Shakespeare, Molière, Tsjechov maar speelde evengoed ook theaterteksten van Ravenhill, Pinter, Enzensberger, Passolini en Eric Emmanuel Schmidt. Hij tourde in de musical Jungleboek in de hoofdrol van Mowgli. Op camera was hij o.a te zien in VPRO’s villa achterwerk, hotnews.nl, de serie Stellenbosch en in de film Ver van Familie.

Zijn werk als acteur bracht hem naar theaters en gezelschappen als; Toneelgroep Amsterdam, Orkater, La Mamma experimental theatre,  Bat Theater Berlin, Teatro del la Pergola Firenze en Teatro de la Abadia Madrid.

Hij studeerde zang bij Daniela Bernoulli, Dennis Wilgenhof, Kirsten Schotteldreier en Burckhard Fritz. Hij zong oa de rollen van Toby in Stephen Sondheim’s Sweeney Todd bij De Nederlandse Reisopera en de hoofdrol van Sjarikmans de hond in de kinderopera Hondenhartje bij Nationale opera en ballet.

Als toneelschrijver en librettist leerde hij van  Charles Mee jr, Ko van den Bosch en Willem Bruls.

Hij volgde regie-masterclasses bij Johan Simons en Alain Platel.

Hij schrijft, regisseert en performt bij het mede door hem opgerichte muziektheater platform Het Geluid Maastricht. Het gezelschap is huisgezelschap van Theater aan het Vrijthof Maastricht en partnerorganisatie van De Nederlandse Reisopera. Zijn toneelstukken Wesendonck Lieder Heute en Malta werden vertaald in het Duits en het stuk Life is too good to be true werd vertaald in het Engels na de winst van de Dioraphte best of Amsterdam fringe award en vervolgens 50 keer gespeeld op plekken over de hele wereld. De Engelse vertaling van zijn toneeltekst Gedeelde Kamers is momenteel in de maak.

Het Geluid werkte o.a. samen met co -productie-partners zoals Veenfabriek en het Brusselse operahuis La Monnaie/De Munt, Concertgebouw Brugge, evenals festivals zoals European Operadays and Operadagen Rotterdam. Maar ook met gezelschappen zoals Muziektheater Transparant, Neue Vocal Solisten Stuttgart, Het Doelen kwartet en Gamelan Ensemble Gending.

Hij co-regisseerde Bizet's/Brook's La tragedie de Carmen bij de Reisopera, regisseerde producties van Schoenberg's Erwartung and Messiean's Harawi bij het Euregionaal Opera en muziektheaterfestival. Hij won de internationale Berliner Opernpreis in 2016 en de lokale Prins Bernhard Cultuurfonds-inspiratieprijs Limburg in 2015. Hij was genomineerd voor het Internationale Rolex mentor and protege-programma in 2011.

Hij heeft ervaring met het ontwikkelen van nieuwe muziektheater producties met componisten zoals Boudewijn Tarenskeen, Thanasis Deglianis, Salvador Breed, Monique Kruss en Annelies van Parys.

Roelofsen schreef columns voor de Huffingtonpost en the artsblog of The Guardian maar ook artikelen en essay's voor vakbladen zoals Rekto-Verso en Theatermaker/ Theaterjaarboek en voor programmaboekjes van de Reisopera, La Monnaie/ De Munt en het Opera Forward festival.

Hij was/ is gastdocent  in interdisciplinaire en (muziek) theaterpraktijken op plekken zoals Master dramaturgie van de Universiteit Amsterdam, iArts Maastricht, Das Theatre Amsterdam en Codarts Rotterdam.

Via het Europese netwerk van opera academies (ENOA) heeft hij dankzij ondersteuning van Nationale opera en ballet zich verder kunnen ontwikkelen door projecten met Muziek Lod Gent en de workshop Opera and Creation van het Festival d'Aix en Provence. (Waar hij les kreeg van o.a. Katie Mitchel, Martin Crimp, Robert Carsen, Fabio Vacchi en Peter Sellars).  

Regisseerde twee voorstellingen met nieuwe technieken, virtual reality en drones voor het door hem ontwikkelde Reisopera Techtripfestival. De VR/ Mixed reality voorstelling Weltatem won 2 Dutch Game awards. Waarschijnlijk de eerste keer dat de Game industrie een operahuis vierde. De volkskrant noemde de voorstelling “Opera van de 21ste eeuw”.

Het Geluid maastricht specialiseert zich evengoed in innovatieve sociaal artistieke projecten waarvan Common Carnaval de bekendste is. Dit commoningproces waarin nieuwkomers en oude maastrichtenaren elkaar ontmoetten rond een tijdelijke carnavalsvereniging won de Willem de Vliegerpenning en De Charlamagnerpijs van het Europese parlement.

Recent maakten ze het project Common Chorale rond een bij en met de voedselbank gesticht koor dat speciaal voor hen gecomponeerde nieuwe hedendaagse muziek en klankkunst zingt.

Sinds 2013 adviseur Theater bij de Raad voor cultuur en vanaf 2017 leidde hij bij de raad, als voorzitter de commissie die een toekomstadvies schreef over opera en muziektheater voor de minister van cultuur. Sinds 2019 is hij bestuurslid van het vermaarde Asko-Schoenberg ensemble en Podium Mozaiek.